Perheenlisäyksen myötä muuttuu moni asia. Jälkikasvu tuo mukanaan iloa ja onnea, mutta samalla myös valtavaa vastuuta ja erinäisiä huolenaiheita. Kun perheessä on lapsia, tulee myös kodin turvallisuuteen kiinnittää huomiota eri lailla kuin pelkästään aikuisten asuttamassa kodissa. Turvallisuuden vaatimukset muuttuvat lapsen ikävaiheiden mukaan: vauva- ja taaperoperheissä erityishuomiota vaativat moninaisemmat asiat kuin isompien koululaisten kanssa. Mielenrauhan koko perheelle varmistatkin huolehtimalla, että kodin turvajärjestelmä on sinun kotiisi sopiva ja ajan tasalla. Jokaisen perheenjäsenen tulee myös tietää, miten ehkäistä onnettomuuksia ja miten toimia vahingon sattuessa.
Turvallinen koti lapselle – mihin tulee kiinnittää huomiota?
Koti on turvapaikka, mutta samalla ristiriitaisesti myös paikka, missä suurin osa onnettomuuksista tapahtuu. Hyvä uutinen on, että monet kodeissa tapahtuvista onnettomuuksista voidaan estää huolellisella varautumisella ja nykyteknologian avulla. Hankkimalla kotiisi nykyaikaisen, herkeämättä valvovan turvajärjestelmän sekä kiinnittämällä etukäteen tarkasti huomiota kodin potentiaalisiin vaaran paikkoihin vähennät onnettomuuksien riskiä huomattavasti.
Vauva- tai taaperoperheessä on erityisen tärkeää huolehtia sähkölaitteiden turvallisuudesta ja suojata pistorasiat sekä varmistaa, että huonekalut ovat tarpeeksi tukevia ja hyvin kiinnitettyjä, etteivät ne voi kaatua lapsen päälle. Suojaa portaikot ja muut pikkulapsilta kielletyt paikat lapsiporttien avulla. Kodeista löytyy usein jos jonkinmoisia myrkyllisiä kemikaaleja, jotka vetävät uteliaita polvenkorkuisia magneetin lailla puoleensa, joten laita vaaralliset kemikaalit ja muut aineet ylimmälle hyllylle tai lukkojen taakse.
Isommat lapset kokkailevat usein itse välipalaa keittiössä ja keskittyminen voi herpaantua helposti. Induktioliesi onkin loistava investointi turvalliseen kotiin, sillä levyt eivät polta käsiä eivätkä liedelle eksyvät keittiöpyyhkeet aiheuta välitöntä tulipalovaaraa. Mikäli lapset ovat vielä pieniä, varmista, että uunissa on lapsilukko sekä huolehdi, että veitset ja muut potentiaaliset vaaran aiheuttajat ovat pienten käsien ulottumattomissa. Huolehdi myös, että tärkeät puhelinnumerot esimerkiksi päivystävälle lääkärille, myrkytystietokeskukseen ja ensiapuun ovat helposti saatavilla ja esillä, jotta lapsi pystyy tarvittaessa soittamaan apua vaikka itse. Turvallinen koti on yhdistelmä fiksua ennaltaehkäisyä sekä nykyteknologian tarjoamia ratkaisuja.
Turvajärjestelmän avulla mielenrauhaa myös etänä
Vanhemman huoli ei häviä, vaikka lapsesta olisi kasvanut reipas ja omatoiminen koululainen. Monissa perheissä onkin sovittu, että lapsi ilmoittaa, kun on saapunut turvallisesti kotiin, mutta käytännön kokemus on varmasti myös opettanut tämän unohtuvan helposti muiden asioiden viedessä huomion. Verisuren mobiilisovellus lähettääkin kännykkääsi ilmoituksen, kun lapset ovat saapuneet kotiin ja kytkeneet turvajärjestelmän pois. Sinun ei siis tarvitse olla enää se “nolo vanhempi” joka soittelee perään, jos lapsi itse unohtaa ilmoittaa olevansa turvallisesti kotona.
Tuttu tilanne – niin isoille kuin pienille – lienee myös se, että kotiovella seistessä kotiavaimia ei yllättäen löydykään mistään. Unohtuivatko ne sisälle vai ovatko ehkä tippuneet matkan varrelle? Erityisen kätevä lisätoiminto Verisuren järjestelmässä onkin mahdollisuus avata kotiovi ilman avaimia. Kun järjestelmään on kytketty Yale Doorman -ovilukko, saat avattua oven kolmella tavalla: mobiilisovelluksella, kulkutunnisteella tai koodilla.
Hälytysjärjestelmällä turvaa tulipalon varalta
Tulipalo on yksi suurimmista uhkista, joka voi kohdata kotiasi. Varmista siis, että koko perhe tietää esimerkiksi sammutuspeitteen sijainnin sekä oikean tavan reagoida, mikäli pahin tapahtuu. Ohjeista lapsia tiedostamaan ne kodin paikat, joista palo voisi potentiaalisesti saada alkunsa. Lasten on myös tärkeää tietää, miten tulee toimia palon syttymissyystä riippuen. Rasvapalo keittiössä, palava sähkölaite tai kaatunut kynttilä vaativat erilaisia sammutustoimenpiteitä. Siinä missä vesi sammuttaa esimerkiksi kynttiläpalon, on se suorastaan vaarallinen elementti rasvapalossa. Sammutuspeite onkin varma, helppo, edullinen – ja nykyään jopa hyvännäköinen – turva ensiavuksi useampaankin paikkaan kotona.
Valitettavasti, huolimatta huolellisesta varautumisesta, tuli voi päästä syystä tai toisesta valloilleen. Verisuren hälytysjärjestelmä suojaakin kotiasi vuorokauden ympäri huolimatta siitä onko perheesi kotona vai ei. Teknologian ja kameroiden avulla Verisuren hälytyskeskus saa välittömästi tiedon tapahtuneesta ja pystyy reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla.
Tulipalon uhatessa nopea reagointi on avainasemassa. Tuli leviää vauhdilla ja myös savu on vaarallista. Verisuren hälytysjärjestelmä valvoo ja tekee hälytyksen puolestasi ja antaa tarkempia toimintaohjeita säästäen näin arvokkaita sekunteja tai minuutteja, tarjoten samalla korvaamatonta mielenrauhaa.
Mikäli kotonasi tapahtuu hälytys ollessasi töissä, saat tästä tiedon välittömästi. Sinun ei tarvitse tietää varmuudella onko kotona ketään, sillä hälytyskeskus huolehtii myös tästä.
Murto järkyttää turvallisuudentunnetta
Asentamalla kotiisi hälytysjärjestelmän et suojaa vain omaisuuttasi vaan koko perhettäsi. Poliisihallituksen tietojen mukaan asuntomurtojen määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa*, joten luotettava hälytysjärjestelmä on kotisi paras turva kutsumattomia vieraita vastaan. Kuka tahansa voi joutua asuntomurron uhriksi ja murto voi tapahtua jopa asukkaiden ollessa kotona. Tällainen kokemus järkyttää turvallisuudentunnetta sekä kotisi yksityisyyttä perustavanlaatuisesti. Kotiin tehty murto voi olla traumaattista niin lapsille kuin aikuisille, ja siitä toipumiseen voi mennä pitkään.
Jo pelkät hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat ennaltaehkäisevät tutkitusti asuntomurtoja, mutta se suurin takuu turvalliseen kotiin on 24/7 kotiasi hälytysten varalta päivystävä Verisuren hälytyskeskus, joka reagoi uhkiin välittömästi.
Huolimatta jatkuvasta kotisi valvonnasta, yksityisyytesi ei ole millään lailla uhattuna. Verisuren hälytysjärjestelmää voit säätää sen mukaan oletko kotona vai et. Hälytysjärjestelmän kameraliiketunnistimet aktivoituvat vain hälytyksen yhteydessä eli ne eivät kuvaa kotia silloin, kun siihen ei ole syytä. Esimerkiksi lemmikkieläinten liikkuminen on mahdollista ottaa huomioon niin, ettei se aiheuta turhaa hälytystä. Mukava on myös tietää, että mikäli väärä hälytys aiheutuisikin – esimerkiksi lapsen unohtaessa kytkeä järjestelmä pois päältä kotiin tullessaan – ei tästä koidu ekstramaksuja.
Lapsikin sen osaa – helppokäyttöinen hälytysjärjestelmä koko perheelle
Verisuren hälytysjärjestelmä näkee, kuulee, puhuu ja tuntee! Järjestelmä siis valvoo kotia monin eri keinoin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kameroiden lisäksi hälytyskeskuspäivystäjä saa hälytystilanteessa kotiisi puhekeskuksen avulla suoran puheyhteyden. Lapsille ominaisuus tuo lisäturvaa, kun aikuisen tavoittaa hätätilanteessa nopeasti, ja kutsumattomalle vieraalle voi puolestaan ilmoittaa poliisin olevan jo matkalla.
Kun olet turvannut kotisi laadukkaalla järjestelmällä, on toki erityisen tärkeää, että sen käyttö on koko perheelle helppoa ja vaivatonta. Verisuren hälytysjärjestelmä on helppokäyttöinen perheen pienimmillekin. Lisäksi kaikkiin paketteihin kuuluu ammattilaisten tekemä asennus, joten siitä ei tarvitse itse huolehtia. Saat myös huolellisen opastuksen järjestelmän käyttöön ja mikäli lisäkysymyksiä tämän jälkeen ilmenee, auttaa asiakaspalvelumme aina tarvittaessa. Tiesithän, että hälytysjärjestelmä mahdollistaa säästön myös kodin vakuutusmaksuissa?
Turvallinen koti lapselle on paras mahdollinen sijoitus. Vielä kun jostakin saisi sellaisen turvajärjestelmän, joka varoittaisi vanhempia lattialla lojuvista legopalikoista tai pikkuautoista!
*Lähde: MTV Uutiset 3.2.2017
Haluatko tietää, miten voit parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja? Tee nopea testimme ja saat vastauksen minuutissa!