Kodin tulipalo syttyy useimmiten huolimattomuuden seurauksena. Suurimmat riskit piilevät keittiön liedessä ja uunissa, kodin sähkölaitteissa ja saunassa. Tiedätkö, miten voit ennaltaehkäistä tulipaloja ja parantaa kotisi paloturvallisuutta?
Kodin tulipalo aiheutuu useimmiten päälle unohtuneesta tai vahingossa päälle kytketystä liedestä tai uunista, vioittuneesta sähkölaitteesta, huolimattomasta tulen käytöstä tai saunan käyttämisestä pyykinkuivaushuoneena. Listasimme vinkit kodin paloturvallisuuden parantamiseen.
Tarkista kodin sähkölaitteet
- Tarkista säännöllisesti, että valaisimien johdot ja kytkimet ovat ehjiä. Sijoita johdot niin, etteivät ne ole vaarassa rikkoutua ja ettei niihin voi kompastua.
- Kytke jatkojohdot ja pistorasian jakajat suoraan seinäpistorasiaan.
- Varmista, että valaisimet ja jouluvalot on asennettu niin, etteivät ne kaadu. Sijoita valot niin, että niiden suojaetäisyys palaviin materiaaleihin on riittävä.
- Huollata rikkoutuneet laitteet ja johdot ammattilaisella.
Huolehdi lieden ja uunin turvallisuudesta
- Älä säilytä lieden läheisyydessä tai uunin sisällä mitään palavaa tavaraa.
- Varmista, etteivät lemmikkieläimet tai lapset pääse käsiksi lieden säätökytkimiin, jotta liesi ei voi mennä vahingossa päälle.
- Huolehdi, että kotiin on hankittu sammutuspeite ja että se on saatavilla lieden läheisyydessä.
Käytä saunaa vain saunomiseen
- Älä kuivaa saunassa pyykkiä tai säilytä tavaroita kiukaan päällä.
- Huolehdi, että kiukaan päälle horjahtaminen on estetty oikein sijoitetulla kaiteella. Lämpötila kiukaan yläpuolella voi olla jopa 140 astetta.
Varmista tulisijan turvallisuus
- Varmista tulisijan riittävä suojaetäisyys.
- Estä kipinöiden kimpoaminen takasta suojaverkolla tai -luukulla.
- Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti.
- Nuohouta tulisija ja tarkistuta savuhormi säännöllisesti, sillä hormien halkeamia on vaikea havaita itse. Tulisijoista alkunsa saaneet tulipalot aiheutuvat usein liian nopeasta ja rajusta lämmittämisestä. Aloita lämmittäminen erityisen varovasti silloin, jos tulisija on ollut pitkään kylmillään.
Käsittele kynttilöitä asianmukaisesti
- Vahdi aina kynttilöitä ja sytytä ne vain turvalliseen paikkaan. Älä koskaan jätä kynttilöitä palamaan yksin.
- Varmista, että käytät vain tukevia ja syttymättömästä materiaalista valmistettuja kynttilänjalkoja ja -alustoja.
Opeta paloturvallisuutta lapsille
- Opeta lapsille, että tulipaloa ei saa mennä piiloon. Lapsille voi opettaa leikin varjolla oikeat poistumisreitit.
- Näytä esimerkkiä oikeista tavoista käsitellä tulta ja kerro, että tulesta huolehtiminen on aikuisten tehtävä. Kerro, että tulella ei saa koskaan leikkiä.
Hanki toimiva palovaroitin
- Hanki jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti oma palovaroitin. Asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin.
- Varmista kerran kuussa, että palovaroitin toimii ja vaihda varoittimen paristot kerran vuodessa.
- Jos varoitin ei toimi pariston vaihtamisesta huolimatta, vaihda varoitin uuteen.
Valvottu palohälytinjärjestelmä huolehtii kodistasi, vaikka olisit poissa
Voit parantaa kotisi paloturvallisuutta myös hankkimalla palohälytinjärjestelmän, joka auttaa hädän hetkellä. Valvotun palovaroitinjärjestelmän ansiosta kotisi paloturvallisuudesta huolehditaan vuorokauden ympäri ja paloon reagoidaan, vaikka olisit poissa kotoa. Verisuren palohälytinjärjestelmän etuja ovat:
- Järjestelmään kuuluvan kameran avulla hälytyskeskuksemme näkee heti, mikä hälytyksen aiheuttaa.
- Verisuren hälytysjärjestelmään on mahdollista liittää puhekeskus, jonka avulla hälytyskeskuspäivystäjämme voi antaa ohjeita ja neuvoja. Tämä helpottaa hätätilanteessa toimimista.
- Sinun ei tarvitse olla huolissasi paristojen loppumisesta, sillä valvomme paristojen tilaa puolestasi ja ilmoitamme sinulle, kun paristojen varaus alkaa olla lopussa.
- Verisuren palohälyttimet ovat sarjaankytkettyjä, joten kaikki järjestelmän varoittimet alkavat hälyttää, jos yksi niistä havaitsee savua. Tästä on hyötyä erityisesti, jos asunnossa on useampi kerros.
- Kun hälytin havaitsee savua, se varoittaa siitä sekä perinteisellä hälytysäänellä että puheäänellä, mikä herättää nukkuvat perheenjäsenet huomattavasti pelkkää sireenin ääntä paremmin.
- Verisuren mobiilisovelluksen @Kotona-ominaisuuden avulla Verisuren hälytyskeskuspäivystäjä näkee hälytyksen sattuessa, keitä perheenjäseniä on kotona esimerkiksi tulipalon sattuessa. Tämän elintärkeän tiedon välitämme pelastusviranomaisille, jotta he osaavat varautua ja toimia onnettomuuspaikalla tarpeen vaatimalla tavalla. Lue lisää @Kotona-ominaisuudesta.
Lähteet: Verisure, SPEK
Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa vietetään 25.11.–1.12.2017.
Tutustu Verisuren palveluihin ja varaa veloitukseton turvakartoitus. Lue myös, mitä eroa on tavallisella ja älykkäällä palovaroittimella.
Haluatko tietää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?