Henrik Saarnikko, hänen vaimonsa Sanna ja heidän kolme lastaan lähtivät huhtikuisena maanantaiaamuna normaaliin tapaan töihin ja kouluun. Kotiin jäivät perheen kolme koiraa. Pian työpaikalleen saapumisen jälkeen Henrik sai puhelun Verisurelta: kodissanne on tulipalo.
Kaksi kuvaa kertovat maanantaisesta aamusta kaiken oleellisen. Räsymatto, jonka keskelle on palanut musta reikä ja pieni aukko lattiassa. Vahingot vaikuttavat pieniltä.
– Jos meillä ei olisi ollut valvottua hälytysjärjestelmää, meillä ei olisi nyt tätä kotia, kertaa Henrik Saarnikko viime kevään tapahtumia pusulalaisessa omakotitalossa.
Huhtikuun neljäs päivä kello 9.15 Verisuren hälytyskeskus saa 60-luvulla rakennetun omakotitalon palohälyttimestä hälytyksen. Hälytyskeskuspäivystäjä Otto soittaa välittömästi Henrik Saarnikolle ja tarkastaa, onko perhe paikalla. Selviää, ettei kukaan perheenjäsenistä ole kotona.
– Avasin kamerailmaisimen kuvat ja näin savua. Teimme hälytyksen välittömästi hätäkeskukseen, josta lähetettiin palokunta paikalle, Otto kertoo tapahtumien kulusta.
Naapuri ehtii hätiin
Henrik Saarnikon saatua Verisurelta puhelun palosta ja pelastuslaitoksen ollessa matkalla, hän ottaa heti yhteyttä naapuriinsa. Naapuri on juuri lähdössä kotoaan, mutta kääntyykin kannoillaan ja menee Saarnikkojen taloon.
Keittiössä on vastassa palava matto, jonka hän onnistuu sammuttamaan vedellä. Talon koirat hän ohjaa savuisesta ilmasta parvekkeelle.
Alle kymmenessä minuutissa palohälytyksestä alkusammutus on tehty.
– Palopäällikön mukaan oli pienestä hetkestä kiinni, että palo olisi levinnyt ja sytyttänyt keittiön pöydän palamaan. Oli ihme, ettei palo ehtinyt levitä pidemmälle, Saarnikko kertoo.
Koira purrut kännykän varavirta-akun rikki
Saarnikkojen talon palo oli saanut alkunsa kännykän varavirta-akusta, jonka Henrik oli viikonloppuna ladannut ja asettanut ikkunalaudalle. Perheen yksi koirista oli napannut akun ja purrut sen rikki.
– Ihmettelen, ettei koiralle käynyt mitään. Tai että se ylipäänsä koski sähkölaitteeseen, Saarnikko miettii.
Saarnikon perhe on ollut palon jälkeen todella tarkka siitä, ettei yksikään laite ole koirien ulottuvilla. Myös esimerkiksi leivänpaahtimen pistoke otetaan pois seinästä, kun perhe lähtee kotoaan.
Kun Henrik Saarnikko ajoi paloaamuna talonsa pihaan, oli palokunta tuulettamassa kotia savusta. Päällimmäisenä tunteena ei ollut järkytys, vaan päinvastoin - helpotus.
– Hälytysjärjestelmää hankkiessa emme ajatelleet, että perheemme kohtaisi tulipalon. Hälytysjärjestelmän ansiosta säästyimme kuitenkin pahimmalta.
Näin tulipalot syttyvät kodeissa
- Suomessa on tänä vuonna syttynyt kodeissa yli 2200 tulipaloa.
- Suurimmat riskit kodin tulipaloille aiheuttavat liedet ja uunit sekä sähkölaitteet. Myös valaisimet ja saunan kiuas ovat merkittäviä tulipalon syttymislähteitä.
- Eniten tulipaloja syttyy kodeissa iltapäivän ja illan aikana, kun ihmiset ovat usein kotona, mutta paloja syttyy paljon myös keskellä päivää asukkaiden usein ollessa töissä tai koulussa.
- Vuonna 2015 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa 862 asunnossa palovaroitinta ei ollut lainkaan ja 440 kerralla palovaroitin ei toiminut.
Lähteet: Verisure Oy, SPEK, Pelastusopisto
Lue, miten älykäs palovaroitin toimii.
Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja? Katso lisätietoa siitä, miten Verisuren älykäs paloilmoitinjärjestelmä suojaa kotiasi myös poissa ollessasi. Lue miten älykäs palovaroitin toimii tai kuinka palovaroittimen sijoittaminen kannattaa tehdä. Opi miten palovaroitin toimii ja lue paloturvallisuusvinkit lapsille.
Haluatko tietää lisää, miten parhaiten suojata kotisi murtovarkailta, parantaa paloturvallisuutta ja ehkäistä kosteusvahinkoja?